Zebrasoma flavescens.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBsb68RfL3X55ovNzV4WY8zz6M3XFrI23_reciwLmjYfoSTfiLR0-pgUEWa3VmHYwur1IpNQmz7fztalH0aF5oZyFMZJRdmkwCMmLpl9P-msHb3WsBnt-bSTWyjKeEWjzXEV7fCqnPfQ/s1600/zebra-flaves.jpg)
Zebrasoma xanthurum.
Blyth,1852.Kızıl deniz, bazen İran körfezi ve Arap yarım adasının bazı kesimlerinde de nadir de olsa görülürler.25 cm kadar olurlar. Dayanıklı türlerdir. Son derece gösterişli mavi renge sahiptir. Akvaryum ortamında beslenme yetersizliğinden dolayı renkleri parlaklığını yitirir ve giderek koyu-kahve renge dönüşür. Gerçi bu olay bütün türler için de geçerlidir. Deniz ortamının sunduğu zengin beslenme diyeti ve eşsiz ortamdan soyutlanan balıklarda renk kaybı sıkça görülür. Akvaryumları 350 litre (tek birey için)kadar olmalıdır. Mercan akvaryumları için güvenlidir. Aydınlık ve açık alanlardan hoşlanırlar. Menülerinde çok çeşitli yemlere rastlanır. Bitkisel yemlemeye dikkat etmelisiniz, bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek için spirulina ağırlıklı yemler günde 3 kere verilmelidir. Olgun bireyler genelde tek başlarına yem araştırmaları yaparken, gençler ise kalabalık sürüler oluşturarak yemlenirler. Genel karakter olarak kendi türlerine ve diğer tang balıklarına karşı serttirler. Aşırı bölgeci olduklarından akvaryuma koyacağınız farklı tang balıklarına neşterleriyle saldırırlar. Gıda yetersizliği ve kötü su koşullarından dolayı lateral çizgilerinde ve kafalarında deformasyonlar görülür. Yüksek miktarda C vitaminli yemler verilmeli ve su kalitesi arttırılmalıdır.
Paracanthurus hepatus.
Linnaeus, 1766.Acanthurus ailesinde tek bir tür olarak bilinirler. Pasifik okyanusundan, Doğu Afrika sahilinden Japonya ve Samoa ya kadar geniş bir alana yayılmışlardır. Genellikle ürkek ve saklanan bir türdür. Doğal yaşam alanlarında zamanlarının çoğunu sert mercanlardan Pocillopora eydouxi’nin aralarında saklanarak geçirir. Boyları 30 cm kadar olur. Akvaryum hobicilerin de sıklıkla rastlanırlar. Genç balıklar olgunlaşana kadar sürüler halinde plankton toplarlar. Çoğunlukla yoğun akıntılı bölgeleri tercih ederler. Akvaryumları 150 cm boyunda 350-400 litre kadar olmalıdır. Akvaryumlarında mutlaka kayalardan saklanabilecekleri holler olmalı. Ayrıca bol akıntılı ve aydınlık ortamlardan hoşlanırlar. Mercan akvaryumlarında genellikle güvenlidirler. Gençken grup olarak tutulmaları mümkün olmakla beraber, olgunlaşma evrelerinden sonra birbirleriyle çok sık dalaşırlar. Akvaryumlarda birçok yemi severek tüketirler, ama gene de gıdalarının çoğunu yüksek oranda bitkisel besinler oluşturmalı. Spirulina, marul, deniz yosunları sık aralıklarla verilmelidir. Gıda eksikliği kafalarında lekelere yol açar. Çok sık oodinum ve Cryptocarion hastalığına yakalanırlar. Akvaryumun su kalitesi son derece iyi ve olgun olmalı. Nitrat ve fosfat değerleri düşük tutulmalıdır. Not: neşterinde toksit taşır.
Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
KAYNAKÇA/ BIBLIOGRAPY
SCOTT W.MICHAEL-MARINE FISHES.Allen,Dr.G.R.-1991.Damselfishes of the World.
Michael,Scott W.Reef Fishes-Vol.1-2-3.
Debelius,H.and H.A.Baensch.1994 Marine Atlas.Vol.1
Dr.Burgess's Mini Atlas of Marine Aquarium Fishes.
Allen,Dr.G.R.Butterfly and Angelfishes of the World.
www.Fishbase.com.
0 yorum:
Yorum Gönder